Délkelet-Ázsia szelleme 2

A szingapúri Colin Atya

Feltöltődve, remek hangulatban tekertem át Szingapúrba, s egyből Colin atya rezidenciáját, a Szent Ignáciusz templomot céloztam meg. Basil, a kimért, bölcs diák fogadott, a konyhába vezetett, hogy vacsora mellett mutatkozhassunk be egymásnak. Hálás vagyok, hogy utam során tiszta szívű, segítőkész emberekkel találkozhatok.

Majd késő este megérkezett Colin atya, az egyik legfantasztikusabb arc, akivel valaha találkoztam.

“Father Colin”

5 éjszakát töltöttem a templom melletti rezidencián, a reggelizések alatt lehetőségem nyílt Colin atyával lógni. Minden szava bölcsességet, fényt és szeretetet árasztott magából. Megismerkedhettem a jezsuita spiritualitás praktikus tanításaival, amiről kiderült, hogy sokban hasonlít világnézetemhez (nem vagyok tagja semmilyen vallási felekezetnek). Ilyen például a “Találd meg a Teremtőt mindenben” (Finding God in all thing), ami a lehetőségek keresésére, éberségre és bizalomra tanít.
Vagy a “Légy megfigyelő cselekvés közben” (Be contemplative in action), ami pedig arra tanít, hogy bármit csinálok, ne az érzelmeim és ne az egóból fakadó gondolataim vezéreljenek, hanem a tiszta elmével és szívvel álljak neki az éppen aktuális feladat megoldásának.

Az atya meghívott, hogy vegyek részt a vasárnapi misén, ahol a bevezető beszéde közben váratlanul rám mutatott és bemutatott az egész tömegnek. Az egész tömeg egyként rám szegezte tekintetét, egyből lefőttem, mint a kávé. Szerencsére a figyelem hamar visszakerült a pódiumra, megnyugodtam. A ceremónia után többen odajöttek hozzám érdeklődni, hogyan lehet biciklivel éveken és kontinenseken keresztül utazni. Készségesen meséltem tapasztalataimról, kalandjaimról, miközben egyre többen gyűltek körém. Majd megjött az atya is, látta, hogy lelkesedéssel tölt el a tapasztalataim megosztása, emiatt leszervezte, hogy egy egész estét előadást tarthassak az utazásomról az érdeklődőknek.

az esti előadáson

Szingapúr egyébként egy igen modern, szerethető város. Bármerre jártam tisztaság vett körül. A közel 6 millió lakossal rendelkező városállam hivatalos nyelve az angol, végre bármiről tudtam beszélgetni az emberekkel. Kellemes egyensúlyt teremtenek az ultramodern felhőkarcolók közé épített elképesztő parkok. A legek versenyén biztos, hogy a Gardens of Marina Bay vinné a pálmát a maga 101 hekráros területével, jövőbemutató zöld megoldásaival és ámulatba ejtő formatervezésével, na és persze a 18 darab szuperfa miatt.

Én este látogattam meg a parkot, s úgy elvarázsolt az egész komplexum, hogy nem nagyon fotóztam. Viszont találtam jó fotókat az Érdekes Világ honlapján.

A Szingapúrban töltött utolsó napot arra tartogattam, hogy elültessem a soron következő fánkat. Kétség sem fért hozzá, hogy hol lesz az új földlakó helye: Colin atya kertjében. Azt vallom, hogy minden egyes ember rá tud találni a saját útjára. Egy olyan útra, ahol az adottságaidon keresztül fejezed ki önmagadat, szeretetedet, ami boldogsághoz, teljességhez vezet. Az esti előadásom is erről szólt, s miután elültettük a fát, őkelme is e szellemiség nevében lett megkeresztelve: a “My Way” nevet kapta (A Saját Utam).

Faültetés után bedobott még egy adu ászt az atya: megajándékozott egy Jezsuita spiritualitással foglalkozó könyvvel, amit alig vártam, hogy fellapozhassam. Aztán már csak a kompjegyet kellett megvennem Indonézia Batam nevű kis szigetére, összepakoltam a holmijaimat, elfogyasztottam az utolsó közös reggelinket Colin atyával, csináltam vele egy kis interjút, majd ismét nyakamba vettem az ismeretlent.

Mielőtt áthajózunk Indonéziába, ismerjétek meg Colin atyát:

Délkelet-Ázsia szelleme 2” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nagyon kedvelem a feljegyzéseidet. Bátor vagy és nyitott, ezért sikeres az utad!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..